Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 13:23 - ГРАДЪТ НА НЕЗАВИСИМИТЕ КАПИТАНИ
Автор: silvistefanov Категория: Други   
Прочетен: 1829 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2007 14:59


2002, март

          Застанете с лице срещу емблематичния за Русе Паметник на свободата на професора от Римската художествена академия Арнолдо Цоки. На площада зад него ще видите сграда, наподобяваща кораб и изпълнена в стил “мини-НДК” от 70-те години. Такива бисери на архитектурата има в почти всяко българско градче. Но тук, на фона на аристократичните фасади от началото на миналия век, бившият партиен дом стои по ненамясто от всякъде другаде. Точно на този кораб  след 20 април ще се качи новият капитан на града – бъдещият кмет. Той ще е най-независимият русенец. Сред заварения екипаж общински съветници от него няма да зависи почти нищо и ще е издигнат от инициативен комитет, а не от партия. Въпреки това, на кокардата му ще е изобразен междупартийният мост на дружбата, а в душата му ще тежи котвата на унаследената бюджетна бедност. Ще води кораба само година и половина, колкото остава до края на мандата.

 

         Девет са вече кандидатите за капитанския мостик. Седем от тях са независими. Двама олицетворяват лявото и дясното в града: бизнесменът Гено Генов и юристката Елеонора Николова.

Генов е изпълнителен директор на “Прециз интер холдинг” в село Иваново. Това е бившият цех за войнишки кревати “7 ноември”, от който Генов направи през 80-те години печеливша фабрика за фини тръби и профили. Тя е частна от преди 6 - 7 години, когато първо я купи “Мултигруп”. Ако бившият кмет, а сега министър Димитър Калчев има свой фаворит за мястото си, то това е Гено Генов. “Познавам Гено и ще му помагам” – каза той при скорошното си идване в града. В инициативния комитет е една от популярните личности на Русе – доцент Марко Тодоров, първият местен лидер на СДС, по-късно министър на просветата в правителството на Беров. Гено Генов е член на националния управителен съвет на БЗС “Ал. Стамболийски”. БСП се отказа от партийна кандидатура и с личното участие на Сергей Станишев взе решение да го подкрепи. За младия лидер на столетницата е особено важно да се яви пред конгреса си със спечелени избори. Генов получи рамо и от ДПС и “Гергьовден”. Вероятно те ще бъдат последвани от малки сателитни леви формации. Формулата е почти същата, с която Калчев спечели втория си мандат през 1999 г. още на първи тур.

         Десният кандидат е първата жена-претендент за кметския стол откакто общината има история. Юристката Елеонора Николова е най-известният и преуспяващ русенски адвокат. Тя бе за малко окръжен прокурор по времето на ранния Татарчев, но се оттегли. Николова защити блестящо бившия председател на СДС Юлиян Гарелов по скандала “Хлебна мая” и окръжният съд го оневини. Кандидатурата и бе издигната от гражданската инициатива “Професионалисти за просперитет на Русе”. Това е неправителствена организация, създадена миналата година, когато Иван Костов откри в Русе “Българският Великден”. В нея членуват 270 специалисти от различни области и дори с различен политически цвят. Единствено Елеонора Николова има представена предизборна програма. Тя се нарича “Визия за Русе 2010” и е разработена от експерти на гражданската организация. Вероятно заради кризата си, в СДС за първи път се вслушаха в гласа на местната интелигенция и подкрепиха юристката. Още 15 десни партии и организации, сред които Демократическата и Радикалдемократическата партия, Либерален съюз и “Екип” се коалираха и застанаха зад Николова. Гражданската партия за България също се присъедини. Все още мълчат хората на Бакърджиев и Софиянски.

         Останалите кандидат-кметове попадат в графата “разни”. Доскорошният временен кмет Володя Попов, който бе свален от общинския съвет, а после върнат от съда до делото, е също независим. Според социолозите, той е най-популярният от кандидатите. Предварително го поощри лидерът на Евролевицата Александър Томов. С него е и ВМРО. В инициативния му комитет има представител на мощната “Приста ойл”. Лидерът на “Подкрепа” в града Валентин Димитров влиза в кампанията като независим, лансиран от Демократичен алианс. Той призова Калчев да посочи своя наследник и всички други да се оттеглят. Местните лидери на БЗНС-Народен съюз влязоха в инициативен комитет и така издигнаха кандидатурата на Георги Върбанов, който е кмет на село Красен. От БСП коментираха, че той не може да се яви на изборите, защото не е с русенски постоянен адрес. Според тях, това било елегантен начин хората на Мозер да се откажат от кандидатурата си и да подкрепят червения земеделец Генов. Като импровизация вляво може да се определи подготвяната независима кандидатура на Орлин Симеонов. Той е член на БСП и има подкрепата на крайнолевите в партията си. През 1996 г. бе обидно отстранен с вътрешнопартийно решение като водач на червените общински съветници. Гаврил Ганчев е тайнственият независим кандидат-кмет. Неговото и на издигналите го от инициативния комитет имена са абсолютно неизвестни в градското публично пространство. Само две са партийните кандидатури за частичните избори. Първата е на  медицинския управител на бившата първа поликлиника д-р Цветан Райчинов. Очакваше се той да е човекът на НДСВ, но русенските царски депутати почти не си говорят. Издигнат бе от малко познатата партия “Съюз България”. Русенската и организация бе сформирана четвърт час преди да оповести кандидатурата на доктора. Миналата година преди парламентарните избори Райчинов учреди комитет за подкрепа на Симеон Втори, но след като царят спусна депутатска листа с други имена, го разтури. Другият партиен кандидат е Георги Георгиев от Българската работническа партия – комунисти. Той е бивш кмет на село Волово.

 

         Така изглежда засега редицата кандидати, строени пред русенския капитански мостик. Ако се вгледате отдалече, част от кораба вече е потънал в крайдунавската льосова почва. Кой от капитаните може да го изведе и защо ще го прави. Наскоро в града Софиянски се обзаложи на чаша бира с местен бизнесмен, че на 20 април ще гласуват под 25 на сто от избирателите. Ако стане така, значи и пасажерите са напуснали кораба. И ще останат само тези, които ще отмъкнат по нещо със спасителните лодки, за да го откарат на своя си остров.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 319457
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930