Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 13:40 - ИЗ СЪБОТНИТЕ ХРОНИКИ - 1997 – 2000
Автор: silvistefanov Категория: Други   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
0



 1997, юли

 

         Общинската полиция атакува пазара и много прекупвачи плакаха. Няма само ние да плачем. 220 русенци от началото на годината, например, плакали от друго: ухапани били от бездомните кучета, с които често споделяме закуската си по улицата. От Енергото изплакаха, че един от Средна кула им откраднал ток за 750 хиляди лева. Георги Първанов се оплака в “Дума”, че партията му страдала от липса на идеи. В Русе го оплакаха колко е прав.

 

1997, август

 

         Обретенчани се разбунтуваха срещу червения си кмет, защото в селото ядат хляб само членовете на орсовата кооперация. На другите не им се полагало хляб от селската фурна. Много от тях били цигани. А на циганите им се дава хляб само преди избори.

 

1997, септември

 

         Започна седмицата на пожарната безопасност. След пресконференцията на сините депутати, пожарът в русенския СДС вече не изглежда толкова опасен. Червените депутати, обаче, казаха, че нищо не харесвали в управлението на Костов. Сякаш в управлението на Виденов нещо сме харесвали.

 

1997, октомври

 

         Оказа се, че русенци са били прономеровани с ЕГН три години по-рано от съотечествениците си и честват 23 години от този знаменателен факт. Но денят няма да бъде запомнен с това, а с ареста на русенските лидери на СДС и “Подкрепа” на софийската аерогара. Значи пожарът в русенската синя централа е останал да тлее. И с още нещо ще се запомни този ден: разбра се, че проститутките от Дунав мост си извадили ключ от трафопоста и загасяли осветлението. Може би, защото не е подходящо, т.е. червено.

 

         Млади социалисти решили да правят от Русе своя Бузлуджа. Нищо ново. Преди 40 – 50 години други социалисти искаха да прекръстят Русе на Ленинград.

 

         Десет души се кандидатираха за освободеното от Светослав Мичев лидерско място на червените в Русе. Много вождове, малко индианци.

 

1997, ноември

 

         БКП и ОФ-активисти честваха великата за тях и трагична за Русия и България октомврийска революция. Не се разбра каква е оценката за това историческо събитие на азербайджанеца Бабаев, който избяга от русенската болница с шест метални лъжици в стомаха. Бившият гражданин на СССР ги нагълтал, за да уплаши митничарите.

 

         От общинския приют пуснаха на свобода първите десет кастрирани бездомни кучета. Очевидци твърдят, че лаят им станал по-мелодичен. Оптимистично прозвучаха и новините от кварталните червени организации. На първите три отчетни събрания били избрани трима нови лидери – и тримата – някакси по-млади от предишните. Разбра се, обаче, че пак искат да сменят водача на червените общински съветници Орлин Симеонов. Партията забавя, но не забравя, че Орлин Симеонов попречи на Мичев да стане за четвърти път депутат.

 

         В Гюргево заседава екокомисията. Членовете и пиха по една румънска цуйка заедно и се разбраха, че трябва да се разберат. По този повод в Русе трябва да пием по една студена вода, на каквато сме привикнали вече петнайсетина години.

 

1997, декември

 

         Кметът Димитър Калчев си върна на Жан Виденов, който го обвини, че пеел “дитирамби за Иван Костов”.

         Да, поддържам Костов – каза кметът – защото можем да говорим рационално за общините. А не като при Виденов, който се държеше като психически неуравновесен. А може би наистина е такъв? – риторично попита Калчев.

 

         Държавата даде още 66 милиона лева за ремонт на русенския блок “Булаир”, в който живее заместник-кметът Николов. За язовира “Каваците” край Попово – само 14 милиона.

         Нямаме данни колко струва на италианците поддръжката на наклонената кула в Пиза. Освен това, там не живее нито един техен местен управник.

 

         Полицията спипа производител на уиски-менте. Уж “марковите” питиета били в същност спирт с разтворен карамел “Му”. Пиячите на обикновена ракия се зарадвахме, че поне си плащаме по-малко за МУ-тацията.

 

         Под надслов “Имам най-простата служба – жена” демократични жени като Емилия Масларова днес се събират на петъчна ваканция в залата на общината. Според източник, пожелал анонимност, в близка кръчма е организирана контраваканция на тоталитарни мъже. Сбирката им има съпътстващ характер и участниците не възразяват срещу надслова на демократичната женска ваканция.

 

         И село Сваленик ще минава към русенската община.

Програма максимум сигурно е “Русе – град на три морета”. И една река.

 

1998, февруари

 

         Научихме, че актът 16 за Хирургичното ще се осъществи в понеделник. Общество “Х” издигна двуметров презерватив на мястото на паметника на Ленин. Общинските съветници се самооцениха положително. Като научиха, недоволни от патентния данък фризьорки ги заплашиха, че ще ги оставят неподстригани.

 

1998, март

 

         Общинарите решиха екотаксите на Дунав мост да се събират като пари за “екоуслуги”. Като се има пред вид, че болните от сифилис в Русе са три пъти повече от миналата година, мярката е навременна.

 

         Обсъдихме проекта за църквата “Всях светих”. Очакват се дарения. Дали ще дадат по някой лев за покой на душите си и тези, които я събориха?

 

         Четири циганки, които живеят от любов, преминаха Дунав мост с фалшиви паспорти. За любовта прегради няма.

 

1998, април

 

         Целият град се изсипа по маршрута на президента Петър Стоянов. Дори кметът Калчев рапортува като офицер от запаса пред главнокомандващ.

 

         Пожар в Кошарна! Местно радио съобщи, че “вследствие на пожара е загинало едно агне”. Осведомени твърдят: броят на загиналите агнета пред Великден и Гергьовден ще се увеличава.

 

         Разбрахме, че поне двеста русенци може да се окажат с невалидни бракове. Разкритието е на областната управа. Не се знае колко от засегнатите ще поискат да си презаверят брачните свидетелства, за да се легализират като доброволно попаднали в основната клетка на обществото.

 

         От театъра извикаха: “Кралят е гол! Шивачите от фондацията му не могат да ни излъжат!”

         После тези, които извикаха, ги плашиха по телефоните. Предполага се – актриси от една друга трупа, играла в гръцките таверни и гастролираща сега на Дунав мост.

 

         Рибари намериха в Дунава трикилограмово “зъбче” от праслон на седем милиона години. Пита се, какво ще намерят от нас в Дунава след още седем милиона години?

 

1998, май

 

         Гергьовден стана официален празник.

         Правилно! Няма по-храбри и по-овчедушни от нас – българите.

 

         Съдът поиска да осъди новоселчанин, задето си смъкнал гащите срещу кмета. Обаче не можа, защото протестиращият не се яви. Което вече си е рецидивизъм.

 

         Стачкуващите локомотивни машинисти проядоха. Ние, обаче – не! Ще гладуваме, докато се оправи България!

 

         Готвим се за манифестацията на 24 май. Сега и викаме шествие. Щото такова нещо е имало преди Девети. След Десети всички искаме да сме като преди Девети.

 

         След петъчната отрязана глава в Дунава, днес разбрахме пък за изгорена жена край Нисово. Ужасиите около Русе не спират. Сутринта подпийнал мъж се опита да лети от Пасарела. И долетя до болницата със счупено ляво крило.

 

1998, юни

 

         От общината обещаха, че ще избиват комарите. Въпреки, че ухапванията на квадратен метър били само 5 – 6, а нормативът за пръскане – минимум 25.

 

1998, октомври

 

         Вътрешнопартийният опозиционер Красимир Премянов навестил русенци. Кои по-точно – не се знае. Неидентифицираните обекти хапнали и пийнали в малка централна кръчма, поговорили по мобифоните си и отлетяли с американски джип. Не е ясно в коя квартална ППО са снесли яйцата на “Открит форум”, както и дали същите са пресни.

 

         Никой не знаеше с какъв ден от календара са свързани Празниците на Русе. Оказа се, че това е 6 октомври – денят на свети апостол Тома Неверни. Защото, ако повярваме, че тук живеем в безкраен празник, има да си стоим гладни по площадите.

 

         “Пасатът” изгоря. И замириса целият град на мента. От изгорелите ментета.

         Кога ще пламнат и други неща, че да ни светне съвсем?

 

         Сринаха и последната социална придобивка от доброто старо време – обществената тоалетна до Съдебната палата. А като си спомни човек с каква радост я приехме някога: извисила ръст изпод земята, китната сграда напомняше с нещо висящите градини на Семирамида.

 

         Малък е шансът да си купите нещо българско, произведено в петък. И не ви съветвам. В петък едната ръка не знае какво прави другата. Лявото не знае къде е дясното. Синьото не знае кое е червеното.

         Изобщо – живот от петъци…

 

         Мъж закла жена си.

         Ами то в тая немотия…

 

         Разбра се, че 2500 чужденци влезли в България и поискали да останат тук. Голямо блъскане е паднало по границите с насрещно бягащите от тук нашенци.

 

         “Мазда”, теле и дядо-пешеходец катастрофираха край Вятово. Маздата е на изчукване, дядото – в “интензивното” на болницата, а телето – телето са забелязали да разглежда афиши от последните избори в градчето.

 

1998, ноември

 

         “Костов разцепва всички партии!” – оплака се в Русе Александър Томов. Сигурно се е опитал да разцепи и БКП на БСП и Евролевица. Но изглежда не му се е удало.

 

         На този ден някои празнуват 344 години от изобретяването на часовника с махало. Те, обаче, се делят на две подгрупи: на махащи от ляво на дясно и на преминаващи от дясно на ляво. Напоследък вторите не са на мода. Часовниците без махала пък – съвсем.

 

         От русенския съюз на пенсионерите извикаха: “Несъгласни сме с Костов!” Можело да се съгласят да стачкуват. Внуците им това и чакат.

 

1998, декември

 

         След заледяванията по Никулден, Русе е като конгресен център на инвалиди. Сто и трийсет са с изпочупени ръце и крака.

 

         Спряха безплатните лекарства, защото общината нямала пари. Болните можели да потропат с крака за здраве на Коледния фестивал, за който пък се намерили средства.

 

         За едно нищо уволниха трима митничари. Някакви си два милиона лева джобни пари. Хората другаде цели села вдигнаха. В Русе никакъв бизнес не може да завърти човек…

 

1999, януари

 

         БСП обяви, че имала не една, а шест кандидатури за русенски кмет. Пита се колко кандидатури има СДС, като се има пред вид, че двете партийни централи разпратиха абсолютно еднакви новогодишни поздравителни картички.

 

         Някой измисли, че обезбракуваните брачни двойки ще ги венчават масово на централния градски площад, а кметът щял да се прави на преподобния Муун. Кьор-фишекът бързо обиколи медиите и стигна чак до правосъдния министър, който отсъди: “Ще ги регистрираме, без венчавки!”

         Значи – край на надеждите. Робските окови остават… Кривосъден министър!

 

         Врана нападна човек с куче. Нещо не и се харесал. Сигурно е гледал лошо или е дъвчел геврек. Няма данни за политически подбуди. Опозицията, обаче, зададе актуален въпрос: какво правят управляващите, за да неутрализират идеологическата диверсия на западното кино. Филмите на Хичкок да бъдат забранени – поиска защитникът на човешките права Румен Воденичаров.

 

         ВМРО постави десет условия, на които да отговаря бъдещият кмет. Веднага централният градски площад се изпълни с кандидат-управници, които чешеха гърбовете си. Порастващите им ангелски криле напъваха под балтоните. Шапките им горяха от ореолите.

 

         Забраната на наливния алкохол предизвика дългоочаквания сблъсък между гражданството и властите. Подпийнал водач на мепесе заби москвича си в полицейска патрулка.

         “Посегнахте ми на най-милото!” – извика протестиращият.

 

         “12 хиляди пилета загинаха при пожар” – съобщи местно радио. Дълга опашка се изви от спасителни групи, готови да изнесат жертвите от масовия грил. Предприемчиви търговци разливаха пелин и бира за Бог да прости.

 

1999, февруари

 

         Втори февруари. “Джентълмени с лява ориентация”, както писа вестник “Утро”, отпразнуваха своя осми март. Обратните на обратните си празнуваме и без повод, стига да има с какво.

 

         Пак цяла седмица трупове. Откриха даже цяло семейство. Обаче, броим-броим – не излизат. А то какво! Една баба в Разградско взела, че възкръснала от ковчега. Най-сетне светъл лъч! Макар че второто пришествие се отлагало. Съобщи го в Русе социално осъзната шаманка.

 

         Гръмна новината, че ще строим с румънците тунел под Дунава между Русе и Гюргево.

         Постепенно нещата добиха по-голяма яснота.

         Тунелите ще са два. Защото със сигурност копаещите от двете страни на реката ще се разминат. И още: няма да са между Русе и Гюргево. Тези, които копаят откъм Гюргево, ще излязат някъде край Босфора. А нашите пък – оттатък Карпатите.

         Важното е да има движение на хора и идеи.

 

         Изложиха по вестниците на показ хонорарите на бащиците.

         Тази работа се оказала доста доходна.

         Тръгна слух, че за следващите избори броят на независимите кандидати да станат зависими от общината щял да е доста по-голям.

 

         Разбра се, че имаме някакви шансове нощем да се образоваме по телевизията, ако генералният и шеф стане русенският кандидат. Така, ако не сме си завършили образованието, ще можем да казваме, че сме се самообразовали – нещо, което бе много престижно в известни високопоставени среди отпреди `89-та, наричащи и сега себе си “професионалисти”.

         Ако върнат и удостояването с образование, както бе през 50-те и 60-те години, всичко ще си дойде на мястото. По-възрастните сред нас помнят тази някогашна социална придобивка за заслужили другари от един съседен на Халите жилищен блок.

 

         Кметът каза, че ще дава бившата сграда на полицията за дом на политиците. Най-агресивните щял да настани в бившия арест.

         Същия ден в София Велко Вълканов сравни терориста Йоджелан с Апостола Левски.

         Кметът не каза дали ще дава подслон и на политици от други градове.

 

         Утре е конският Великден, но днес не е човешкият. Човешкият е още далече. По-добре Великден да е далече, отколкото Виденовден близо.

 

1999, март

 

         Общинската комисия по култура протестира срещу Мариан Савов и Йордан Де Мео. Все отсъствали от заседания, пък искали да са членове.

         Ами, да им намалят поведението. В града.

 

         Осми март. Градът заприлича на огромен курник, както обича да се изразява моя приятелка, стане ли дума за масови жендвижения.

         Ако се съди само по този ден в годината, изглежда невероятно, че за 12 месеца едва 40 жени са минали през полицейския арест.

 

         Разчу се, че закриват автоспирката пред Альоша.

         Остър протест изразиха от Движението за защита на спомените за Съветския съюз. Актът бе окачествен като политически, тъй като по този начин изкуствено се отклонявал човекопотокът от един паметник на културата.

 

         Мъж, който отряза носа на жена си, поиска свобода.

         Никакъв проблем – отговориха от прокуратурата. Човек има право да се развежда и в ареста.

 

         “Да продължим започнатото!” – издигна предизборния си лозунг БСП.

         А ние смятахме, че Жан Виденов го довърши…

 

1999, април

 

         Русенец-доброволец отишъл в Сърбия и писал оттам, че много го тачели. И народът е казал: “По-добре първи на село, отколкото последен в града”. Ако пък се върне, ще си имаме карта на косоварските мандри. Нали помните маршрутите на партизанското движение?

 

         220 югосоциалисти с лекар тръгнаха за митинг в София. Вечерта по телевизията видяхме, че е трябвало да вземат и зъболекар.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 319401
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930