Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 13:44 - ВБЕСЕН СЪМ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЪРПЯ!
Автор: silvistefanov Категория: Други   
Прочетен: 1242 Коментари: 0 Гласове:
0



1994, ноември

 

         Помните ли филма “Телевизионна мрежа” и коментатора Хауърд Бийл, който призова своите зрители да изкрещят от прозорците:

-         Вбесен съм и повече няма да търпя!

Този изстрадан вик на безизходицата е заседнал днес в гърлото на българина. Вече няколко години маскарите – боядисани, пребоядисани или чисто бели като недокоснати девици, оплескаха с кал всичко около себе си, за да внушат байганьовското “Всички са маскари…” Стъпкани, смачкани, опошлени, замазани, олигавени бяха най-чистите пориви на българина, угасена бе искрицата му надежда.

         Всички са маскари, вие сте разочаровани; всички са маскари, не гласувайте; всички са маскари, оставете ги сами да си управляват; всички са маскари, от вас нищо никога не е зависело – не зависи и сега, отдръпнете се, не се интересувайте, не участвайте, свийте се в бедните си черупки, налягайте си парцалите…

         А само преди пет години гласуването бе задължително. Под зоркия поглед на кварталните активисти трябваше 99.9 процента да кажат своето задължително “да”, избирайки единствените кандидат-управници. Можеше да се избира между формално пуснатата бюлетина и вечната неблагонадеждност на рода до деветото коляно.

         Сега същите “разочаровани от демокрацията” активисти ни предлагат същото като резултат: отказ от правото на глас за бъдещето на децата ни, отказ от правото да сме личности със свое мнение, със своя позиция; в крайна сметка – отказ от правото да имаме демократични права. За да може управниците хем да са легитимни за пред света, хем да са си “наши”, избрани само от “наши”. Отказът от гласуване не е само отказ да бъде избран този или онзи кандидат, да победи тази или онази политическа сила или слабост. Това е отказ от контрол над безобразията на властта. Оттам до диктатурата, узаконяваща бедността, крачката е малка. Нали знаете: “абсолютната власт развращава абсолютно”. Български примери много.

         Сега, когато предизборното шоу започна, от плакатите и от телевизионните екрани ни гледат нови и стари лица, муцуни и задници. Слушаме и четем нови и стари клетви и обещания. Към смазващата ни бедност се добавя и досадата.

         И все пак, можем да изберем от двете злини по-малката. Да участваме, за да имаме и възможността да изискваме. Да изкрещим като Хауърд Бийл от “Телевизионна мрежа”:

- По дяволите, аз съм човешко същество! Животът ми има стойност!… Вбесен съм и повече няма да търпя!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 319576
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930