Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2009 18:26 - Биелина - подадена ръка за приятелство
Автор: silvistefanov Категория: Други   
Прочетен: 5141 Коментари: 3 Гласове:
1



Град Биелина се намира между реките Сава и Дрина в североизточната част на Република Сръбска – Босна и Херцеговина. Населението на общината е 130 000 души, от които сърбите са към  80%, а мюсюлманите - 15%. Биелина е побратимена с германския град Хановер, сръбския Куманово и македонския Крушовац. В началото на април т.г. делегация, водена от кмета на Биелина Мичо Мичич, бе на посещение в Русе и направи предложение за взаимно сътрудничество. По тяхна покана между 10 и 13 май т.г. в Биелина бяха на ответна визита  русенският заместник-кмет Атила Минев и секретарят на общината Валентин Венков.

 

 

 

Два гълъба на Светия Дух, обърнати към православен кръст на църковен купол са в герба на Биелина. Но в центъра на града наред с камбанния звън се чува и молитвения призив на мюезина от минарето на джамията. Сърбите в Биелина строят непрекъснато църкви. Само през последните десетина години новите храмове са 30. Те съборили дори сградата на комунистическата партия и съградили мъжки манастир само на стотина метра от кметството. Той носи името на местния светец Василий Острошки, почитан и от католици и мюсюлмани. Когато бият камбаните му, дори децата по улицата спират да се прекръстят. Не знам как е било преди, но това упование в религията сигурно е свързано и със сполетелите ги беди след разпадането на Югославия. Макар че както тогава, така и сега те живеят в изкуствено създадена държава. Босна и Херцеговина има толкова сложно устройство, че едва ли бих могъл да го обясня достатъчно ясно и изчерпателно. Федерацията включва три републики – за сърби, хървати и мюсюлмани, като Република Сръбска е автономна. Общият им парламент е с 81 депутати. Местната скупщина (общинският съвет) е с 31 представители. Един от заместниците на кмета е задължително от мюсюлманската общност. Макар и неофициално признато, мюсюлманите в Босна и Херцеговина са част от местното население, което подобно на  нашите българомохамедани, е приело насилствено исляма около 14-и век. Председателят на общинския съвет Драган Джурджевич е радикал от местния клон на националистическата партия на Шешел, а кметът Мичо Мичич е от СДС – дясна партия, чиято абревиатура се превежда като Сръбска демократическа партия. Бившите комунисти са изгубили позициите си, макар все още да имат свой офис до една е кръчма с гръмкото име „Градска пивница”. Страната сега се управлява от нови социалисти. Те не произлизат от старата компартия и вероятно са по-скоро социалдемократи.

 

Гражданската война по чудо не е засегнала Биелина. Въоръжените сблъсъци са били на 35 километра от града. Но последиците могат да се видят още при влизането в крайните квартали. Там за бежанците от Сараево са построени стотици нови двуетажни къщи с малки дворчета, пълни с цветя и декоративни храсти. Впрочем, почти целият град е изграден с ниски сгради. Жилищните блокове не са толкова много. Сградата на кметството е от преди сто години. Архитектурният облик на централната градска част е повлиян от Австро-Унгария. Империята е оставила своите отпечатъци и върху културата и обноските на западните сърби и както си казваме понякога, явно навремето са „случили на поробители”. Биелина има скромен градски музей. В него могат да се видят експонати от периода и на отоманската, и на австро-унгарската империя, както и от годините на титовия социализъм.

 

Стандартът на живот в Биелина е по-висок от нашия. Паричната единица „конвертабилна марка” е на почти същата стойност като българския лев и е обвързана с еврото чрез въведения и там валутен борд. Цените на хранителните продукти са към 1.5 пъти по-високи от нашите, но заплатите са по над 400 евро. Кметът, например, получава поне три пъти повече от русенския. Световната финансова криза се отразява и там и общината по-трудно се справя с приходите си. Заради неплатени сметки осветлението на централния градски площад бе изключено. Но това съвсем не пречеше на хиляди млади хора да изпълват до късно вечер всички кафенета и градинки. Изглежда, че не си общуват само чрез интернет и sms-и. Прави впечатление, че те си разговарят спокойно, без емоционални изригвания и крясъци. Не се забелязват и следи от вандалщина. Стените на сградите не са одраскани с т.нар. графити. Само на едно-две места се виждат поизбледнели надписи със спрей „Сърбия за сърбите” и „Правда за Уроша”. Когато попитах какво е това „урош”, ми обясниха, че става дума за сръбски запалянко, който е в затвора за зверско нападение над полицай и предстои присъдата му да бъде обжалвана в съда на съседна Сърбия.

 

В Биелина много се надяват, че въпреки кризата, икономиката им ще продължи да се развива. Там проявяват жив интерес към членството ни в Европейския съюз и в детайли разпитват какви са ползите от това и дали позициите на новоприсъединилите се страни реално зависят от държавниците им. Босна и Херцеговина все още са далече от евентуално членство, но много предприятия съобразяват производството си с евростандартите. Страната няма достатъчно ресурси и внася голяма част от хранителните си продукти. Специално внимание се отделя на туризма. Край града е построено огромното етноселище „Станишичи”. Около изкуствено създадени малки езера са направени ресторанти с плаващи салове, на които можете да обядвате заобиколени от бели и черни лебеди, мостове, хотели и – разбира се – църковни параклиси. Естествено, търговската изобретателност води и до странни творчески хрумвания. В Биелина, например, можете да си купите ключодържател с лика на Света Богородица или гривна за ръка с ликовете на популярните светци. Върхът на авторекламата бе в частен месокомбинат, където на репродукцията на Тайната вечеря  масата пред Иисус бе отрупана със салами, произведени от фирмата. Известната сръбска фолкмузика, която проби и у нас още през 70-те години, може да се чуе навсякъде. Разликата с България е в това, че уредбите не са максимално усилени и можете с вашите събеседници спокойно да си говорите, без да надвиквате гръмогласния фон. Впрочем, сърбите си имат и т.нар. традиционна музика, която е съвсем близка до нашия фолклор и няма нищо общо с чалгата. В Майските музикални дни на Биелина се представи местен самодеен състав от по-малки и по-големи деца. Техният концерт бе в двора на новия манастир, след литургията на Зводничко-Тузланския епископ Василий. Децата изпяха дори „Дилмано, Дилберо” и играха танци, много близки до нашите хора и ръченици. В Биелина има голяма музикална школа, която е извънучилищна и се намира в центъра на града до кметството. Чрез спътници и в ефир предават поне четири телевизии. Централата на едната от тях - „БН” е в Биелина. Сградата и е потресаващо голяма и модерна за нашите мащаби. Тя е частна радиотелевизионна компания, чиито програми са гледани и слушани по целия свят. Само едното от многото и студия е четири пъти по-голямо от студиото на русенския тв център. За техническото оборудване е излишно да се правят каквито и да са сравнения.

 

В Биелина много разчитат на побратимяването с Русе. Кметската управа е убедена, че след края на гражданската война в Босна и Херцеговина, градът им трябва да се отвори към света. При посещението на русенската делегация на заместник-кмета Атила Минев и секретаря на общината Валентин Венков бе предаден първоначален вариант на рамково споразумение за сътрудничество между Русе и Биелина. То включва икономически, образователни, културни и спортни връзки. Предложението е, след като бъде обсъдено и допълнено, то да бъде подписано от кметовете на двата града в Биелина на 9 август т.г.

 

Биелина – Русе




Гласувай:
1



1. ignatkan - Интересно четиво!
21.05.2009 18:20
Като чета написаното от теб за техните мюсюлмани, си спомням "Мостът над Дрина" на Иво Андрич - в романа си все едно описва българския бит през турското робство.
Бъди здрав!
цитирай
2. анонимен - Интересно и подробно
29.05.2009 11:39
Много интересен и подробен разказ, поздравления!
цитирай
3. conservoir - Много хора в БГ са с грешното впею...
03.06.2009 23:39
Много хора в БГ са с грешното впеюатление че ценностите към които се придържаме някак си трябва да повишават стандарта ни на живот защото са правилните. така беше и през комунизма. Сега чакаме на демокрацията, либералните свободи и пазарната икономика да го направи.
Може би има някаква логика да се очаква пазарната икономика да повиши стандарта ни на живот. Преди всичко обаче това е въпрос на управление. Дори по-важно е в разбирането за стандарт да участва идеята за социална хармония и консенсус. Примера с църквите и мюсюлманите в този случай е много добър. В БГ нямаме много такива примери, но пък имаме повече от прекрасни условия да си ги създадем - стига да искаме да сме отворени към света като кмета на Биелина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 318605
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031