Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2007 19:03 - ТЪРПЕНИЕ, РУСЕНЦИ! СЕСИИТЕ В СЪДА И В ОБЩИНАТА ПРОДЪЛЖАВАТ
Автор: silvistefanov Категория: Политика   
Прочетен: 1665 Коментари: 0 Гласове:
0



                В Русе продължават баталиите около избора на новия общински съвет. Вече е готова и раздадена на страните по делото възложената от административния съд математическа експертиза. И в шестте й варианта се достига до заключението, че БСП е била ощетена с един мандат за общински съветник, а партията „Северна лига” е получила един повече. Това се дължи на разминаванията между протоколите и реалния брой на бюлетините в чувалите от проверяваните секции.

 

Ако ищците нямат нови претенции, във вторник в русенския административен съд ще бъдат изслушани пледоариите на страните по делото. В същото време, обаче, се очаква решението на Върховния административен съд, което да отмени определението на русенския за спирането на решението на общинската избирателна комисия за избора на общинските съветници. Ако това е така, областният управител ще трябва да насрочи първата сесия за полагане на клетва. Какъвто и да е изходът от делото в русенския съд, решението му за касиране или не също ще бъде обжалвано във върховния. Не е съвсем ясно през това време дали решенията на новия общински съвет ще бъдат легитимни.

 

Политиците в Русе са силно развълнувани: ще касират ли изборите за общинските съветници, колко време ще продължи това и ако съдът отмени резултатите, като как ще се справят на поправителния изпит.

Но никой не коментира защо ще бъдат касирани. Административният съд се занимава само с това дали избирателните комисии са си свършили добре работата. Странните грешки, открити в няколкото чувала с бюлетини,  говорят не за купуването на гласове, а за преднамереност, некадърност или нехайство на членовете на комисиите.

 

През ноември охулваният по време на изборите стар общински съвет се оказа на тържествена сесия, а новият – в съда. Независимо в същност кой колко е пазарувал, обвиняваните и обвиняващите ги в купуване на гласове застанаха  един до друг с призовки в ръцете. И то от една и съща страна по делото – на заинтересованите лица. Съдът не се занимава с предизборния пазар в кварталите на града и няма как да отсъди кой повече е купил. За него всички те са еднакво заинтересовани лица. Срещу тях и срещу общинската избирателна комисия стоят ищците - тези, които може би не са имали достатъчно пари за кампанията, разбирана в най-широк  смисъл. Почтено гласувалите русенци са представени само от съдията и прокурора. Негласувалите – от чистачките по коридорите на Съдебната палата.  Впрочем, отношението на избирателите едва ли ще окаже влияние върху поведението  на политическите сили и слабости в бъдещия общински съвет. Там действията ще бъдат мотивирани от други сили, оставащи скрити за избирателите.



Тагове:   търпение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 319310
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930