Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2007 17:20 - КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ?
Автор: silvistefanov Категория: Политика   
Прочетен: 21006 Коментари: 31 Гласове:
1

Последна промяна: 12.07.2008 02:04




Дядо ми беше свещеник. Той останал кръгъл сирак и израснал при дядо си и баба си. Били небогати хора и го пратили да учи в свещеническото училище в Черепиш на издръжка на църквата. Като се върнал и се оженил, го ръкоположили в една енория край Русе. Случи се така, че израснах при него. Това бе в края на 50-те години на 20-и век, когато свещениците не ги канеха да освещават банкови и партийни офиси. Тогава свещениците ги измъчваха и ги затваряха в Белене. Енориашите му го обичаха, но дядо ми живееше в страх. Той избягваше да ми говори за християнството, за да не се издам в училище. Вечер, преди да си легнем, слушаше тайно от своето старо радио „Mende” емисиите на радио „Лондон”, както тогава се обявяваше Би Би Си. После заставаше пред иконата на Иисус, слагаше длан на главата ми и шепнеше своята неразбираема за мен молитва.

 

Дядо ми ставаше друг, когато заговорехме за Васил Левски. Той го наричаше „Дякон Левски” и го боготвореше. За него Левски бе най-святият българин, най-големият мъж.

Но когато тръгнах на училище, вече имах проблем. Учителката каза пред целия клас, че някакъв поп Кръстьо е предал Левски на турците и като го казваше, все гледаше към мен. През междучасието моите съученици си написаха с тебешир на дланите „поп” и ме тупваха по черния пуловер на гърба, за да се отпечата думата. Все едно аз съм предателят, защото съм внук на поп.  Когато минавахме с дядо ми край гимназията, големите батковци крещяха край нас „Кой предаде Левски!”. Аз бях малък, той стискаше ръката ми под широкия ръкав на расото и някакси знаех, че дядо ми е по-силен, по мъж и по-голям от бащите им. Чувствах се като застрашен бял човек, защото дядо ми ми даваше да чета романите на Майн Рид, а те обикаляха като индианци, сякаш искаха да ни вземат скалповете. Мислех си дори, че Левски все ще се появи отнякъде и ще ги разгони, защото знае, че не сме лоши хора и го обичаме.

 

Учителката каза, че Маркс и Ленин били написали: „Религията е опиум за народа”. Тогава беше `60-а година и Гагарин тъкмо бе излетял в космоса. Един мой съученик стана и каза, че баба му вече се била отказала от вярата си в Господ, защото Гагарин не го бил видял на небето и значи няма Господ и поповете лъжат нарочно. Даже била изхвърлила и иконата си, и кандилото си.

Учителката каза, че баба му е постъпила правилно като е повярвала в комунизма, защото няма Господ, а религията е лъжа. И като говореше, пак ме гледаше, сякаш дядо ми е лъжец и престъпник, а аз съм неговата издънка.

 

Но хората от енорията на дядо ми му се доверяваха и идваха при него да  изповядват своите грехове. Той заставаше пред царските двери на олтара с блестящите си одежди. Мирянинът коленичеше пред него и дядо ми поставяше на главата му своя епитрахил. Ако бях художник, бих искал в такъв момент да нарисувам лицето и очите на дядо ми. Той научаваше дори всички най-срамни тайни на своите енориаши, но никога не продумваше за тях. Как ли живееше с толкова много споделено зло? Сигурно го е крепяла вярата му във всеопрощаващия Бог и в това, че признатият грях няма да се повтори.

 

Веднъж пред къщи мина един зле облечен човек с чалма.

-         Добър ден, папаз! – каза той.

-         Дал Бог добро! – отвърна дядо ми.

-         Кой е този циганин? – не се сдържах и попитах аз.

Бях общо взето послушно момче и дядо ми никога не ме удряше, но тогава ме плесна леко зад врата:

-         Никога не наричай турчина циганин! Този човек е свещеникът на турците - ходжата Осман.

-         Но нали Левски...

-         Дякона не е бил против турците. Той е искал ние българите да си имаме своя държава.

-         Е нали сега имаме?

-         Да де..., замлъкна дядо ми.

 

Този мой дядо! Под расото му биеше сърце на истински българин. Но той бе и патриот, и човеколюбец във времена, когато това не бе на мода. По радиото звучаха руски частушки и песни за трактористки, а дядо ми ме учеше да играя ръченица, свиреше ми на устна хармоника „Синьото цвете” и ми разказваше истински приказки за Кума Лиса и Кумчо Вълчо, каквито моите връстници не бяха чували. Те четяха „Овчарчето Калитко”, а той ми вадеше от старите рафтове „Дребосъчето” от Алфонс Доде и „Сърце” на Едмондо Де Амичис.

 

Понякога дядо ми вършеше тайни неща. Той венчаваше младоженци в домовете им и кръщаваше деца, скришом от властите. Официалното отношение към тези християнски ритуали бе лошо и участниците в тях бяха низвергвани от единствената тогава партия-ръководителка, която разпределяше благата като работа и купони за хляб. Единствено комичното в тази тъжна ситуация бе, че децата на комунистите ги кръщаваха по два пъти. Това правеха техните баби и дядовци, които тайно едни от други и от родителите им, ги носеха при дядо ми. Той не ги издаваше, а в отрязъка на свидетелството, който оставаше в църквата, записваше фиктивни имена. Така, въпреки комунизма, в енорията му всички бяха покръстени християни.

 

     И сега, когато дядо ми го няма вече 30 години, когато по празници църквите са пълни с хора, незнаещи що е признат и изповядан грях; когато свещениците са първите гости по банкети и се карат за свещоливници, а  патриархът им е полковник от ДС; когато и водачите на турците са агенти, а ходжите им са назначени от тях; когато всяка вечер по улиците има пребити и ограбени хора, от контейнерите за смет се хранят скитници, а просяците са на всеки ъгъл; когато от телевизионните екрани в българщина ни поучават чалгаджии; когато в кабинета на президента-доносник виси портретът на Дякона, а ктиторите на новите храмове са общоизвестни крадци и общуват с църквата от снобизъм, ето сега искам със страшна сила да попитам:

- КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ???




Гласувай:
1



1. chara - чудесен въпрос
23.12.2007 19:11
и чудесен постинг. странно дали някой ще се осмели да даде отговори.
цитирай
2. анонимен - adrian
30.12.2007 22:47
Bravo !!! Za prav pat ot mnogo vreme da pro4eta ne6to stojnostno , iskreno i istinsko ot peroto na jurnalist.
цитирай
3. eien - Браво!
31.12.2007 09:56
Дали някога ще дойде отговорът?
цитирай
4. анонимен - e tova se iska6e
02.01.2008 21:34
mnogo sam vpe4etlena, extra e!!!
цитирай
5. анонимен - браво!!!
03.01.2008 11:57
!!!
цитирай
6. анонимен - Много силна и интересна за мен статия, но
03.01.2008 12:49
Наистина много увлекателно и въздействащо.
Трудно ми е да обясня това мое "но" което оства след прочетеното. Мисля, че ме притеснява смесването на разказ за доброто и статия за политика.
Не знам къде е мястото на един достоен човек между две грозни политически системи. Може би Левски е знаел.
Мартин
цитирай
7. анонимен - istina
10.01.2008 22:03
zasto t.n. inteligenzia neotraziawa istinata v bylgaria
цитирай
8. анонимен - za dostojnite bylgari
11.01.2008 00:02
по празници църквите са пълни с хора, незнаещи що е признат и изповядан грях; когато свещениците са първите гости по банкети и се карат за свещоливници, а патриархът им е полковник от ДС; когато и водачите на турците са агенти, а ходжите им са назначени от тях; когато всяка вечер по улиците има пребити и ограбени хора, от контейнерите за смет се хранят скитници, а просяците са на всеки ъгъл; когато от телевизионните екрани в българщина ни поучават чалгаджии; когато в кабинета на президента-доносник виси портретът на Дякона, а ктиторите на новите храмове са общоизвестни крадци и общуват с църквата от снобизъм, ето сега искам със страшна сила да попитам:

- КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ??
цитирай
9. анонимен - bravo
11.01.2008 00:05
празници църквите са пълни с хора, незнаещи що е признат и изповядан грях; когато свещениците са първите гости по банкети и се карат за свещоливници, а патриархът им е полковник от ДС; когато и водачите на турците са агенти, а ходжите им са назначени от тях; когато всяка вечер по улиците има пребити и ограбени хора, от контейнерите за смет се хранят скитници, а просяците са на всеки ъгъл; когато от телевизионните екрани в българщина ни поучават чалгаджии; когато в кабинета на президента-доносник виси портретът на Дякона, а ктиторите на новите храмове са общоизвестни крадци и общуват с църквата от снобизъм
цитирай
10. анонимен - otli4no ,aktualno
11.01.2008 00:10
празници църквите са пълни с хора, незнаещи що е признат и изповядан грях; когато свещениците са първите гости по банкети и се карат за свещоливници, а патриархът им е полковник от ДС; когато и водачите на турците са агенти, а ходжите им са назначени от тях; когато всяка вечер по улиците има пребити и ограбени хора, от контейнерите за смет се хранят скитници, а просяците са на всеки ъгъл; когато от телевизионните екрани в българщина ни поучават чалгаджии; когато в кабинета на президента-доносник виси портретът на Дякона, а ктиторите на новите храмове са общоизвестни крадци и общуват с църквата от снобизъм2z
цитирай
11. анонимен - marin
11.01.2008 09:42
КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ?? otgowor: патриархът i президента-доносник i........
цитирай
12. kliment - Моите адмирации за великолепния ...
21.01.2008 14:59
Моите адмирации за великолепния текст, каращ всеки четящ го да се запмисли.

Любопитно ми е да зная кой русенски свещеник е бил въпросният родолюбец?
цитирай
13. silvistefanov - Ставр.икон. Стефан Богданов.
22.01.2008 09:27
Енорията му бе в Щръклево и често пътуваше. Но той съвсем не бе сам в тази си мисия. Тогава повечето стари свещеници бяха наистина духовни пастири на миряните си.
Впрочем, дядо ми бе човеколюбец. Думата "родолюбец" в днешното и значение много ме притеснява.
цитирай
14. анонимен - Чудесно!
23.01.2008 09:14
Не само вярно, но и майсторски написано.
За съжаление православието в България е мъртво отдавна, защото неговите служители вече половин век са безлични, безразлични и лакоми чиновници.
цитирай
15. kliment - Не го познавам. Помня, че имаше по ...
23.01.2008 14:21
Не го познавам. Помня, че имаше по едно време о. Йордан, който имигрира.

Напълно съм съгласен за оценката Ви на свещениците от поколението на дядо Ви. Досега не бях чел подобен текст със заслужена признателност. Струва ми се, че няма да преувелича, ако дръзна да кажа, че вече почти не се срещат истински духовни пастири и я няма духовната приемственост. Да благодарим на Бога, че ни е удостоил да видим няколко примера на саможертвени пастири.
цитирай
16. анонимен - Браво Силви!
03.02.2008 18:19
Страхотен разказ - пълен с много любов и толкова хубаво разказан...
Всичко написано е истина...а най-страшното е, че дори сега, когато всеки може без страх да влезе в църквата, повечето млади хора я заобикалят, а през това време сектите вилнеят из България.
Левски в горба си ще се обърне ако види какво правят властимащите с Отечеството му...
Някой беше написал на една стена: "Мразя държавата, обичам Родината!"
До къде ни докараха! До къде се докарахме!
Ралица Русева
цитирай
17. kliment - Тези дни намерих някъде из блого...
07.02.2008 19:03
Тези дни намерих някъде из блоговете една фотография с мемориална плоча на входа на храма, където е служил поп Кръстьо.

Някога отец Севастиан трябваше да напусне за 24 часа Русе, че беше си позволил да се изказва по въпроса.

Спомням си, че епископ Антоний се занимаваше най-дейно с въпросното предателство и ми цитираше някакви архивни писма. Той тясно общуваше с Николай Хайтов по този въпрос. Нямам представа какво е направено с архивата на еписокпа, а и не ми дойде на ум да питам отец Стефан. Може би си заслужава да издирите архивата и да публикувате някои неща, ако въобще са останали.
цитирай
18. анонимен - Нито това ще се разбере ,нито как е умрял Ботев
11.02.2008 12:11
Жалко за тези ,които са вярвали в България и са умирали за нея,още по-жалко за нас
цитирай
19. анонимен - - КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ???
11.02.2008 19:46
...естествено, че българин! и това обяснява всичко- от тогава, та до днес...
h
цитирай
20. templar - невероятна статия!
27.02.2008 11:08
Ще си позволя да я публикувам в блога си с цитат и линк, разбира се. Аз също имах подобен дядо свещеник и като четох се разтреперах. Поздрави!
цитирай
21. roksolana - ...
27.02.2008 11:37
Прекрасно!

Ако знаеш колко съм се вглеждала в очите на свещеници....не съм видяла очи, на които да мога да повярвам и пред които да реша и да ми се иска да се изповядам...
Пред твоя дядо сигурно бих могла...
Мир на праха му...

Левски....
Знаем ли колко заптиета са го карали от Къкрина до София? Не са били отряд башибозук.
Не са се намерили 50-100 човека от тези, които уж са повярвали в него и в делото му, "революционери" с оръжие, които да направят всичко възможно и невъзможно, за да не стигне Левски до съд и присъда....
Къде ти....
На съда колко хора са дали показания срещу него....от същите тези "начинаещи революционери".
Поп Кръстьо си е поп Кръстьо - Бог да го съди.
А останалите, способствали с действие или бездействие Левски да стигне до бесилото?
цитирай
22. benoa - roksolana, както каза Хайтов
27.02.2008 13:27
недейте сравнява тогавашните времена със сегашните. Технически е било невъзможно за толкова кратко време да се предаде новината, камо ли да се се направи някаква действаща организация.
Много достойни хора са жертвали живота си за България, едва ли точно тогава, когато е било може би най-важно, са си направили пас.
Или може би си представяте османската империя като пасмината италиански войници от 'Ало, Ало'.
цитирай
23. roksolana - benoa,
29.02.2008 17:09
Забравихте да разкритикувате тази част от моя коментар, където става въпрос за предалите го по време на съда.
На тях какви технически възможности са им липсвали?
цитирай
24. анонимен - Христос възкръсна! Наистина възкръсна!
02.05.2008 23:28
Уви, новото поколение свещеници привикна с освещаването на луксозни офиси и банки. На свой ред голяма част от тях фалираха. Църквата полека се превръща в церемониална притурка за придаване на по-голяма тържественост...
Познавам о. Стефан Богданов и всички свещеници в Русе от неговото поколение. Те бяха друго тесто. Днес живеем във времето на ментето и чалгата. Слава Богу, има и прекрасни свещеници, макар да не са мнозинство.
Архивът на епископ Антоний, за съжаление е разпилян. Голяма част от библиотеката ме му е в храма “Св. Николай”, където е и неговият гроб.
Презв. Стефан
цитирай
25. alison - Почти коледен материал
04.09.2008 21:42
А не съм го чела.
Къде ли съм бродила!?По едно време наистина почна да ми доскучава в тоя блог" бе ге"...или "ге беееее"(!?)
.................................
Обаче ,колко ме трогна!
Колко спомени събуди в мен!
Не помня как съм кръстена точно ,но помня думите на един човек в блестящи одежди,който ме носеше на ръце ,покрай една златно -сребърна стена ,пълна с прекрасни картини на мъже с бради и жени ,облечени като принцеси....Говореше ми кротко и успокоително:"Ето ,виж , кой ти каза, че тук има мечки , вълци и лисици(!)...Няма ,моето дете,ето виж!..."
...............
Втори спомен.
Село Татарица,Силистренско.
Два часа след полунощ.
Леля Фроска ме събужда ,води ме в руската им баня ,за да се изкъпя...
В три часа пристига отеца , който тайно ни венчава с моето момче в къщата на леля му ,която е точно срещу храма им.Но всичко е така тайствено, ... защото момчето е ...офицер от БНА.
Слава на Бога ,че ми е било писано да се запозная с хората от тая руска общност,които никога не предадоха своите традиции.Тези мои любими роднини предадоха и на децата ми своето верую ,своя морал ,своята сърдечност, своята благост и своята твърдост.
..........
А за истината около Дякона Левски ,склонна съм да се доверя на Хайтов и неговите изследвания ...защото наистина не съм компетентна.На историците,които пишеха учебниците по история ...вече е ясно ,трябва да им се прави ревизия и да се подлага на съмнение писаното,защото дори да са преписвали исторически истини ,то са ги поднесли доста преварени ,та чак пасирани и с адски много подправки,ха ,ха.
Общо взето ,не вярвам ,че го е предал някой друг освен косвено Димитър Общи с неговото Арабаконашко неразумно изпълнение...и последствията идват от там ,според моето виждане ...
Но не съм живяла в онова време,та е трудно да предполагам как е било точно.
А ако трябва да се отговаря на въпроса "Кой...?"- в един съвременен аспект,решително казвам:
ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ,ТА И ДО СЕГА...с редки изключения...Но дори бай Ганьо се приближава до положителните образи на нацията ,в сравнение със сегашната ненаситна сган.
Те са в София , в правителствените сгради около НЕГОВОТО БЕСИЛО.
цитирай
26. silvistefanov - alison, благодаря за изречението:
04.09.2008 22:57
"Те са в София , в правителствените сгради около НЕГОВОТО БЕСИЛО."
Даже те толкова не ме притесняват. По скоро, че го няма този "човек в блестящи одежди,който ме носеше на ръце ,покрай една златно -сребърна стена ,пълна с прекрасни картини на мъже с бради и жени ,облечени като принцеси....Говореше ми кротко и успокоително:"Ето ,виж , кой ти каза, че тук има мечки , вълци и лисици(!)...Няма ,моето дете,ето виж!..."
цитирай
27. анонимен - Лукановият род
26.05.2009 01:16
Спорно е кой е имал интерес да издаде Левски.Знае се,че един от тези е носил фамилията Луканов и по-късно е построил хан в Плевен с неизвестно откъде придобити пари.
цитирай
28. анонимен - Отговор
06.09.2010 08:26
Отговор: БЪЛГАРИТЕ
Някой може ли да си представи Левски в днешно време? Какво би направил сега за да имаме държава? Защото и сега намаме държава! Държава се прави с народ! А народа трябва да има вяра! И в какво вярваме днес - да си подаваме задниците на всеки за всичко и да ни подхвърлят трохички?!? Е б...... скапания народ! Христос го разпънаха и създаде религия. Няма ли да се събудите вече БЪЛГАРИ и да осъзнаете какво направи Левски за Вас???
цитирай
29. анонимен - левски сам се е предал
11.10.2010 19:26
левски сам се е разкрил /на Пази мост/ и с това е събудил подозрение сред турските власти да го проследят и заловят на Къкринското ханче.По-нататък е последвало щателно разпитване на десетки хора.Турската полиция просто не е знаела кого е заловила и се е опитвала да разбере кой е ТОЯ !!?
Какво значи "Кой предаде Левски?......Кой каза че ще спи в Къкрина или Кой е заловеният всъщност в Къкринското ханче.
Това са два въпроса.На първият въпрос отговора е ,че Левски сам се е предал,събуждайки подозренията на Али чауш на Пази мост и е проследен впоследствие.На вторият въпрос отговора е,че предателите са десетки.
цитирай
30. анонимен - сам се е предал
11.10.2010 19:38
дайте пак да прочетем следствените разследвания на Панчовски и ще се убедим в това
цитирай
31. анонимен - statia za Levski
05.11.2010 22:33
Левски е имал едно тефтер4е , в което си е водел записки.На края на него той написал „Ех, народе!“
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 318614
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031