Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2008 22:59 - СИНДРОМЪТ МОГИЛИНО
Автор: silvistefanov Категория: Политика   
Прочетен: 13622 Коментари: 34 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2008 20:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Скоро някой да ви е питал как сте?
Но не така – формално, като продължение на онова полуусмихнато разсеяно „здрасти” по улицата, а лично и много конкретно, само заради вас?
Липсва ни състраданието един към друг и всички живеем като в Могилино. Като при сакатите деца там, околните ви си имат своите грижи и вие няма как да сте техният основен проблем. Защото там, в Могилино, въпросът съвсем не е в парите, които държавата дава или не дава, с които някой си прави даже реклама. Там, както и навсякъде край нас в България, го няма милосърдието. Човекът не е ценност, душата му остава без внимание.

Това е българският синдром Могилино.

Ето част от симптомите на заболяването, което можем да наречем безсърдечност, егоизъм, бездуховна апатия и още каквото се сетите.

Приятелите ви ви натоварват с проблемите си и някак разсеяно оглушават за вашите.

Колегите ви изострят сетива само, ако се изпуснете за лични неща, имащи отношение към службата.

Но пък съседите ви проявяват неизтощим интерес към вас. Те прекарват живота си зад шпионките и пердетата.

Началниците ви се безпокоят само да не сте си говорили с техните началници.

Бакалинът от кварталния гараж е разсеяно любезен. Той е бил инженер-конструктор и докато се чудите дали е добро сиренето, пресмята с колко вода са му го доставили.

Катаджията не вижда, че шофирате преуморен, а ви пита „Е, какво да ви правя сега...”

Враговете ви слухтят за всичко около персоната ви, защото няма да намерят смисъл да живеят без вас.

Вие самият, който сте и приятел, и колега, и съсед, и – може би – началник, и продавач в кварталната бакалия, и катаджия.... и какъв ли не още, сте почти същият като всички до тук.


В началото на февруари министърът по европейските въпроси на Холандия Франс Тиммерманс каза в Могилино, че България е нямала шанса на Холандия да не изживява тоталитаризма и затова трябва да й се помага. Той обеща до закриването на дома холандски експерти да обучават работещите там как да се грижат по-адекватно за болните деца.

А как се обучава персоналът на Могилино в милосърдие? Та у нас и поздравите ни са животински. Както каза в едно телевизионно интервю режисьорът Теди Москов – пожелаваме си като на говеда „да си жив и здрав”. Другото – нейсе... Можем и без него. То е мъничко духовност, но без нея не се умирало.

19-годишно момиче от русенския квартал Средна Кула започна подписка срещу разполагането на къщи за децата от Могилино на мястото на старото училище. Недъгавите деца, каза момичето, не трябва да са в центъра на квартала. Майките на децата от съседната детска градина нямало какво да отговорят на въпросите им защо сакатите са изоставени без родители.

Това е нашето Могилино, в което сме всички. В него си живеем духовно осакатени, тук сме и питомци, и персонал.

Но да сме живи и здрави!


Тагове:   Могилино,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. akademya - За синдрома Могилино
26.02.2008 23:08
Браво!Умен сте!Толкова вярно изказано.Дано повече българи да прочетат тази умна истина.Да се засрамим и да действаме.Какво падение!Да мислим че живеем.
цитирай
2. nakom - Защо пак се почва с темата "Българи"?
27.02.2008 08:43
Винаги и навсякъде е така.Никой не иска да гледа мъка и страдание около дома си.И на запад и на изток хората са едни и същи - ако успееш да ги накараш, може да дадат пари за благотворителност, иначе предпочитат да забравят за чуждото нещастие.Това е общочовешки, а не чисто български синдром.Дай да се засрамим заради няколко тъпанаря.Не мога да се срамувам, понеже освен общ език и географско положение,с тези индивиди нямам нищо общо.Който си мисли че последните два фактора са чак-толкова важни, да си се срамува колкото иска.
Има и друг важен момент.Не е задължително да е оправдание, но като работиш с мъка непрекъснато, претръпваш към нея.Но действително, имаме огромна нужда от духовност, не само като народ а и като цивилизация въобще.
цитирай
3. silvistefanov - Защото мисля, че сме изгубили християнските добродетели.
27.02.2008 08:48
А защо това е така, го каза холандският министър Тиммерманс: България е нямала шанса на Холандия да не изживява тоталитаризма и затова трябва да й се помага.
цитирай
4. nakom - холандски глупости на квадрат
27.02.2008 09:04
А шанса да нямаме турско робство ако сме имали, кой знае какво е щяло да стане.Дрън дрън та пляс.Холандците са се борили мисля 2 века срещу испанците, които са били поробители не по-добри от турците например.Поне за кланетата са си били лика-прилика.Но с различна степен на изостаналост да речем.А за всеки който се интересува от история е факт, че във всички исторически събития се прокрадва специфичния манталитет на българина.Още от турско та до днес.Така че едва ли тоталитаризма може да бъде оправдание за каквото и да е.Благоприятна среда за растеж на пороци - да.Но и преди и след него сме си били калп меллет.
цитирай
5. анонимен - Християни ?
27.02.2008 09:19
Че за какво пък и е на България тая проказа ?Сякаш са и малко другите недъзи - обществени и лични , на индивидите населяващи я.А и това християните в нашата мила Родина са едно нещо като нищо.Защото именно тия дето примерно не искат да гледат страдание - същите те се пишат състрадателни!По принцип нямам нищо против липсата на състрадание , но това си е лицемерие , прикривано като набожност.
Всеки има право да живее , където си е закупил имот , жилище .. т.н. , и абсолютно има право да има мнение относно обкръжението.
Българите са си мръсна порода като цяло - трябва да изразяват фалшиви ценности за да се изкарат по-добри ли ? Май много хора така си мислят.
Напълно съм съгласен с nakom - има нужда от духовност , но най-вече от това отделните хора да намерят нещо духовно в себе си , и след като са наясно със себе си - тогава да правят масовки.
цитирай
6. zari - След всичко написано...
27.02.2008 10:18
това накрая "да сме здрави", иронично ли е?
цитирай
7. silvistefanov - zari
27.02.2008 10:26
Духът ни здрав ли е?
цитирай
8. анонимен - bla bla
27.02.2008 10:42
боли ма мадото за тея уродливи дефектни изрод4ета. . : )) бу4ете на воля .. .
цитирай
9. silvistefanov - анонимен - bla bla
27.02.2008 10:45
...
цитирай
10. анонимен - абе хора защо трябва да плащаме г...
27.02.2008 11:36
абе хора защо трябва да плащаме греховете на другите били недъгавии ми добре да им направят къщички добре но защо ще ми натрисат болката си всеки си е егоист и мисли само за себе си и най близките за него ако някой каже нещо друго или маниерничи или най откровенно лъже или не е наред умствено а всичко друго е пи ар реклама и тинтириминтири вместо да се подпомагат тези които могат пак се потпомагат тези които немогат т.е. парите се наливат в каца без дъно а какво предлага ами предлагам да не ми се навирате пред мен ссъс всичкото си милосърдие осрано относно животни деца цигани и друга сволач
цитирай
11. radalia - За съжаление,
27.02.2008 11:56
по-голямата част от коментарите доказват правилността на постинга.
цитирай
12. анонимен - Аха, особено когато ги пише един и ...
27.02.2008 11:57
Аха, особено когато ги пише един и същ човек.
цитирай
13. анонимен - прост народ, слаба държава
27.02.2008 12:28
Един велик човек на кладата е казал "о... свещенна простота". Не желая това момиче от Средна кула да е между хората, на които казвам "добър ден". Да си зарови главата в пясъка и да каже, че този проблем не съществува. Но, какво се чудим, след като самата държава абдикира от отговорност и остави народа си да събира пари за тези нещастни деца/ 8 милиона събраха 1 500 000 лева, а може би 200 изхарчиха 1 500 000 000/.
цитирай
14. benoa - 2 nakom
27.02.2008 12:42
наистина, никъде не обичат да гледат мъка и състрадание, но българското в случая е двуличността. ние имаме 2 лица, едното за пред другите и едното истинското наше. много съм се учудвал при разговори с хора, израснали или изградили се на други географски ширини. докато разбера, че те не искат да ме обидят, а просто говорят истината пред мен такава, каквато ще я кажат и зад гърба ми. не съм правил проучване, нито съм се интересувал дали само ние имаме това специфично двуличие, но то е факт, който ни пречи повече, отколкото всичките ни политици накуп. Което авторът на поста така добре е описал
цитирай
15. ell - Постингът е страхотен
27.02.2008 14:57
Истините, казани в него са ИСТИНИ. Възмутена съм само от коментарите. Прави ми впечатление, че тези, които пишат най-големите гадости, са винаги анонимни. А какво означава това - че те не смеят да излязат с името си, открито, и да заявят това, което мислят. Това означава, че те самите се срамуват от нещата, които пишат /говорят/. Уродливи са всъщност душите на тези хора - пример: коментар 8.
Поздрави г-н Стефанов и продължавайте да пишете!
цитирай
16. nakom - @Беноа
27.02.2008 15:00
Много се съмнявам само при нас да е така - не случайно "ебане" е еднозначна дума за почти всички страни с нашенския манталитет.
Това което имам предвид, е че винаги се преексопнира нечие общочовешко прегрешение, за да бъде лепнато с специфична окраска на българския народ.Това е присъщо на фенове на Иван Костов, които посочвайки прегрешенията на бе-ге народа подобно на библейски пророци, с думи бичуват стадото обвинявайки го във всички грехове, като най-честия порок е че не се молят на правилния бог.Ето го и този автор - ние нямаме съзнание, заради 45 години тоталитаризъм.От комунизма сме толкова лоши.И пак се почва - тоя лош, оня добър, комунизма виновен.Да не беше той - ехееейййй какви щяхме да бъдем.И милосърдни итн.За щастие, и тези и онези пророци, само пустинята ги слуша с интерес.
Аз пък съм чел книги, още с е двойно печатени, от библиотеката на баба ми.Много е чела бабичката ама сега не ми ги дава.Темите засегнати там са общочовешки, без царепоклонничество (отчасти), и смея да заявя че едно с едно си мязат със сегашния български манталитет.Имаше една книга - "Грехът на ученичката" (яко булеварден роман), печатана 194 и някоя си година.Все едно четеш блог.бг, същата работа.Хората и тогава и сега са си едни и същи, прблемите им - сходни, а начините за решаването им - еднакви.Или со пари, или со много пари.А евреите казват, че до хуманността и величието на себеотдаването се стига чрез много страдание.Бих перегразирал - когато осъзнаеш че живота ти не е всичко за теб, а просто инструмент в ръцете ти.Принципи, останали много далеч от разгевезеното демократично общество.
цитирай
17. benoa - Разбира се
27.02.2008 15:57
че комунизма е само върха на черешката или последния (в исторически план) пирон в ковчега. Достатъчно е човек да погледне стихотворенията на П. Славейков, за да разбере че проблемът не е от днес. Но анализа на проблема не решава самия проблем. Фактът си е факт. Нямам идея какво авторът на поста е искал да покаже на преден план, но проблема е един ! И той не се решава с това кой е чел по-дебели или по-стари книги. Моето мнение е, че ако се даде исторически шанс, може тези народно-психологични проблеми да се решат в близко бъдеще, ако не - дупе да ни е яко. Защото с тези двойни критерии и господ няма да ни опази.
цитирай
18. silvistefanov - nakom & benoa
27.02.2008 18:21
Точно това съм искал да кажа и то съвсем не е новост. Че комунизмът е престъпление срещу човечеството като нацизма, лишавайки го от общочовешките ценности. Но на анонимници като nakom, който нарича себе си "Красний Октябр", все трябва да се обяснява и да се напомня, че и според българския закон това е престъпление. И че трябва да минат поколения, докато забравим за червения октомври и мракобесието, което го последва в половин Европа.
цитирай
19. krassko - silvistefanov
27.02.2008 19:09
За съжаление и ти си като тези за които пишеш. Не можеш ли като напишеш заглавието, да кликнеш два пъти с мишката на по едър шрифт? Но зашо да даваш мигач, нека се кьорават тъпанарите.
цитирай
20. silvistefanov - krassko
27.02.2008 20:23
Тези, за които пиша, сме всички ние. Съжалявам за шрифта.
цитирай
21. darktales - Колегите, познатите, началника, ...
27.02.2008 22:26
Колегите,познатите,началника,завистниците...ех...защо не си обръщаме по-вече внимание един на друг...Ами че така се говореше срещу егоизма и бездушието и едно време,през тоталитаризма.На трета страница във вестниците или между 17 и 19 ч. по радиото и телевизията. Това е всъщност пропаганден похват на всяка тоталитарна демагогия - не казвам,че Вие го използвате нарочно - който внушава,че системата като цяло е правилна,но отделният човек трябва още да се бори със собствените си несъвършенства.
Колкото до Холандия,няма нужда всеки път да гледаме в земята,като ни правят забележки,или пък да приемаме всичко казано от тях като последна истина. Имало е период от историята, в който Холандия е била за голяма част от света нещо подобно на това което е била за нас Османската империя. Но представена не от султанска власт, а от Ост- и Вест-Индийската компании. Доста дълго време всеки втори кораб, занимаващ се с търговия на хора, е бил холандски. Оттогава датират някои от най-големите стари състояния в Амстердам. Е да,но за това сега се смята за неприлично да се говори...
цитирай
22. анонимен - ох
27.02.2008 22:35
Днес са и протестирали

http://society.actualno.com/news_150719.html
цитирай
23. анонимен - Въпросителните тлеят и пушат
28.02.2008 14:58
Коментатори, вие ходили ли сте в дом като този в Могилино? Сигурно повечето не сте. То вече не е и нужно. Вие живеете в тази среда, вие дишате зловонния въздух на осакатените си души и това ви пречи да прозрете за какво става дума, какво иска да ви каже авторът. Разбира се, това не се отнася за всички, но...какво от това. Дори и да го разбираме, голямата част от българите не го назоваваме, не го изричаме, не искаме да си признаем, че душите ни са отровени и от тях излиза само прахоляк. Шушукаме си, там - в бакалията, одумваме този и онзи, а после излизаме от нея и хвърляме мазната хартия на земята. Така както лесно хвърляме на съдбата и сакатите деца от Могилино. А те се нуждаят от нашето милосърдие и грижи, от всичко онова, срещу което са обърнали гръб жители на квартал Средна кула... Дано този квартал не стане/остане символ на заспалия в собственото си блаженство българин!
цитирай
24. анонимен - Познавам кулени, те са нарицателно в града ни...
28.02.2008 18:05
Аз живея в този квартал.И заедно със съпруга ми сме ЗА къщичките за децата от Могилино.Ние не сме родом от тук/аз съм от Русе/, но искам да ви кажа, че жителите на това място са ни отровили и нас с простотията си.Не ги виня, но започвам да си мисля, че те не заслужават шанса, който им се предоставя.А как майките щели да обясняват на децата си за изоставените деца ли?Ами мисля, като водят децата си и ги научат , че монетата има и такава страна.И ако са отговорни и поемат последствията от действията си- такива деца няма да има.
цитирай
25. анонимен - Silvi, imam belezka ili dwe otno...
28.02.2008 20:57
Silvi, imam belezka ili dwe otnostno napisnaoto w bloga ti:

1. towa za koeto goworish ne e nishto specifi4no bylgarsko. ako si mislish 4e nqkyde po sweta nqkoe obshtestwo shteshe da prieme tiq deca s radost i kato rawni - lyzesh se. no da, ima mesta kydeto shteshe da im se okaze adekwatna medicinska i obrazowatelna podkrepa, i moze bi dori horata nqmashe se opitwat da gi natirqt w dyn gora. razbira se, wsi4ko towa na syotwetnata monetarna cena.

2. problemite za koito goworish sa obshto4oweshki, no kato gi klasificirash kato bylgarska 4erta, s istori4eski predpostawki, i t.n. ti newolno izmestwash problema. neka ti dam primer: kak ti zwi4i primernata teza 'alkoholik sym shtoto sym bylgarin' ? da, w Bygariq ima kakwi li ne predpostawki 4owek da go udari na alkoholizym, i wse pak ako wzemesh da poglednesh izwyn Byglariq shte otkriesh 4e, o!, alkoholici imalo nawsqkyde po sweta kydeto horata imat swoboden dostyp do alkohol. kogato prawish oba4e pri4ninno-sledstweni wryzki ot roda na 'boli me glawata shtoto sym bylgrin', 'typ sym shtoto sym prowincialist', i t.n. ti ne prawish nishto drugo oswen da otklonish wnimanieto si ot syshtinata na problema i potencialno mu reshenie. 4e to ina4e kakwo mozem da naprawim sreshtu fakta 4e sme bylgari oswen da wdignem ramene (ne, emigriraneto ne pomaga)?

taka 4e obez4owe4awame ni e problem. na wseki edin ot nas, oba4e, na li4nostno niwo. ili ako nacionalnata ni prinadleznost igrae nqkakwa rolq w towa to tq dale4 ne e opredelqshtiq faktor. li4niqt ni izbor, toq deto go prawim wyw wseki edin moment ot nasheto syshtestwuwane, kogato si zadawame wyprosa '4owek li sym w sobstwenite si o4i', e wazniq. a to toq wypros mozem da si go zadadem desetki pyti na den, dori i bez da sme 4uwali za decata ot mogilino - prelisti dneshnata presa i ako pone edno ot zaglawiqta tam ne te zegne s ne4ie 4uzdo neshtastie zna4i prosto si izgradil edno zawidno niwo na bezsyrde4ie u sebe si. ili ti e izklju4itelno shtastliw den.

taka 4e ako wzemesh da mahnesh, ili pone posykratish, upotrebata na 'Bylgariq' i 'bylgari' w teksta si, i nablegnesh powe4e na tezesta za li4niq ni izbor, i konkretnite motiwi deto mogat da nakarat 4owek da se dyrzi kato ne4owek, mislq 4e shte se polu4i edno po-stojnostno pisanie.

pozdrawi,

martin
(na kogto nito edin ot nedostatycite mu ne ide ot nacionalnata mu prinadleznost)
цитирай
26. silvistefanov - Silvi, imam belezka ili dwe otno..
29.02.2008 00:15
Здравей, Марти,

Радвам се, че пак пишеш в блога ми, защото /предполагам/ си млад човек. Когато живяхме в комунизма, и хората от моето поколение си представяхме, че можем да направим света по-добър от това, което бе той край нас. Сигурно не знаеш какво ставаше в онези времена и може би не се интересуваш. Няма и да ти разказвам. Ако искаш, попитай своите родители, може и да се съгласят да ти кажат истината, независимо дали им харесва.

Много ме заболя, когато холандецът каза това за България в Могилино. Виновно е моето поколение, защото след `89 година не успяхме да изчистим отношението към комунизма, въпреки че имаме закон, който го поставя редом до нацизма. Каквито и „общочовешки проблеми” да са имали моите връстници на запад, те не са били нашите. Тук трябваше постоянно да имаме врагове, да се борим с тях и ако случайно ги нямаме – да си ги търсим. Все някой искаше да ни напада отвън и отвътре и трябваше да го ликвидираме в името на народа. /Ето че се увлякох./

А в моето есе не става дума само за отношението към децата в Могилино. Само се опитвам /съвсем непълно/ да си го обясня защо е такова с последиците, които наричам „симптоми”. И не споменавам България и комунизма, грешиш, чел си повече коментарите.

Впрочем, дали си ходил в Могилино? Защото аз ходих и то неведнъж. Страшното бе, че в първите минути и аз виждах едни прилични уловия за обитаване. Едни смутени лелки, които се грижеха за децата, но някакси... като за обречени неодушевени същества. Чак после се размислих, че в това е проблемът. Това сега не могат да разберат и хората от Средна Кула, които пращат sms-и на чалгарската бТВ, но не искат да виждат децата. Впрочем, те даже и не са информирани, че там няма да са тежките случаи.

Бил съм в чужбина и съм се оказвал здравословно зле. Знам как реагират там. Или те хвърлят директно в ръцете на професоналистите-медици, или – ако няма чак толкова нужда – стоят доброволно до тебе да ти помагат. С добри думи, с чаша вода. Може да не разбираш наречието им, но виждаш очите им, които излъчват добро. Този проблем с милосърдието там е „решен” /както би написал ти/ наследствено с християнското възпитание.
Това, от което се дразня, е че вчерашните комунисти изведнъж станаха граждани на света, едни важни космополитари, които ни обясняват как навсякъде е възприето да се краде, да се убива и да се зарязват страдащите хора и това е нещо нормално. Така оправдават безумието на държавицата, която си създадоха отново след `89-та пак само за себе си. Въпрос на личен избор е дали ще го приемем.

Ще допълня примера ти с алкохолика. Чел ли си „Малкия принц” на Екзюпери? Цитирам по памет:
- Защо пиеш? – попитал Малкия принц.
- За да забравя. – отговорил пияницата.
- Какво да забравиш?
- Да забравя, че пия.
Нещо такова става и с нас. Ставаме все по-лоши, защото не искаме да разбираме колко сме лоши.

Поздрави:

Силви

/който не смята, че националната принадлежност е нещо, с което човек може да се гордее или от което да се срамува/
цитирай
27. анонимен - silvistefanov,
29.02.2008 11:31
И много ми се иска да започна с въпроса на малкият принц:
- " А къде са Хората?"
И защо ли думите ти са така цинични nakom,
защо мислите не се превръщат в Смисли,
защо се цени пошлото, къде остана красотата на думите.
Нали в началото бе Словото...
цитирай
28. анонимен - cheti
29.02.2008 11:51
interesno mi e kak shtiaha da reagirat horata ot nqkoi stolichen kvartal ako trqbvashe doma za siraci da bude postroen tam. Pliuete po "selianite" a ne se zamislqte vie samite bihte li prieli do doma si tezi deca i da vijdate tqhnoto neshtastie vseki den, dokato te vijdat vashia jivot i nqkak si zavijdat za tova koeto vie imate, a te ne
цитирай
29. анонимен - ivan
29.02.2008 12:33
Прекрасен постинг! Накара ме да се замисля за много неща. Първо ме учуди несдържаната вълна от ругатни и омраза от страна на bTV и някои участници в постинга към хората (ония 400 жители от квартал Средна кула), които са дръзнали да изразят открито нежеланието си да бъдат разположени къщичките за тези недъгави деца в центъра, на мястото на старото училище. Няма ли право в една демократична държава всеки да изрази мнението си, пък макар и егоистично или погрешно? Не сме ли лицемери като охулваме различното, без да се поставим на тяхно място? Не оправдавам категоричния отказ да бъдат построени новите домове за тези невинни деца, но защо точно в центъра? Защо не се намерят пари за дострояването на новото училище, за да се избегне пътуването на куленските деца до града? Нима по-малка нужда от обич и разбиране имат децата, нуждаещи се от големи суми за лечение в чужбина? А познавам прекрасни такива деца. Не е ли купуване на индулгенция събирането на средства за деца, които (да ме прощава господ, че изземам функциите му на съдник) не могат да бъдат полезни на обществото, а в същото време в много региони няма държавна политика обърната към здравите деца. Добре, ще се помъчим да направим нещо за децата от Могилино. Но защо не се мъчим да направим нещо, за да не се допуска масовото безхаберие от страна на неграмотния (ромски основно) контингент при правенето на деца от страна на психично болни или алкохолици? А за синдрома на липса на милосърдие - за мен си е общочовешки, а не български. Особено в последните години. Не зная дали сте работили за холандци, дали сте усещали отношението им като към хора трета ръка. Специално холандците са много по-студени и "криви" от герменците, с които съм общувал. Оставам с впечатлението, че милосърдието като качество на българина, с което се е отличавал от друсите е било старателно обгрижван мит. Дано да не съм прав!
цитирай
30. feq - Към всички,
29.02.2008 14:55
СИНДРОМ ЛИ Е МОГИЛИНО?
Или НЕЛИЦЕПРИЯТНАТА страна на нашата действителност?
Всички могат да пускат SMS-си, да се възхищават от бляскавите тоалети и артистичността на поканените във Великолепната Шесторка, емоциалността на Тити, умилението на президента ни...
Но... никой не иска да гледа ужасяващите кадри на филма на BBC. И никой нямаше да узнае истината за живота на изоставените деца на България, ако по света хората не реагираха така остро. Светкавичната реакция на BTV да измие позора, ще реши ли въпросите за детските домове и условията на живот в тях?
Народ, които не се грижи за бъдещето си-децата е обречен на гибел. И каква е тяхната вина ,че са се родили недъгави? Ако Вашето дете се беше родило с недъг, щяхте ли да го оставите в дом?
Щяхте ли спокойно да гледате в очите другите деца- нормалните, да спите спокойно?
Не, сигурно не!
" Но нали мен лично не ме засяга, какво пък, нека страдат".
Боли ни истински ни боли само, когато лично сме засегнати. А иначе сме майстори на философстването и даването на съвети!
цитирай
31. анонимен - pak cheti
29.02.2008 15:02
Oshte neshto iskam da kaja po povod na obvineniata sreshtu jitelite na Sredna Kula. Shtom kato naroda subira pari za decata ot Mogilino sledovatelno sushtia tozi narod trqbva da opredeli kude da bude postroen toi. Ne stiga che shte se troi s parite na danukoplatcite ami i te nqmat pravo da protestirat ako ne im haresvat posledstviata ot tova che sa napravili neshto dobro.
цитирай
32. анонимен - avtora na 30 i 33
29.02.2008 15:06
Pak sum az. Spored men praktikata s sms-ite e tvurde porochna, tui kato po tozi nachin uchim upravnicite si na bezhaberie. Shtom niakoi ima nujda ot neshto, glupavia narod shte subere pari i gotovo. A te shte si karat chisto novite mercedesi za po 200 000 leva. I shte ni se nadsmivat!!!
Silverfox
цитирай
33. karavelov - Аз съм русенец и не мислете, че вс...
29.02.2008 19:11
Аз съм русенец и не мислете, че всички русенци неискат тези деца! Според мен въпсроса е по скоро икономически! Терена на училището в Средна Кула е на центъра на квартала и някои мастит бизнесмен иска да го лапне!
цитирай
34. анонимен - mmda
31.10.2008 09:45
Tyjno ,no za syjalenie Realno!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 318615
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031