Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2008 21:28 - За полицията с потрес и недоизмислена надежда
Автор: silvistefanov Категория: Политика   
Прочетен: 4074 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2008 22:02


Видях полицейски шеф да се прегръща с едър бизнесмен, спонсор на евентуална бъдеща управляваща партия. Не се учудих. Преди години друг новобогаташ блъсна паркираната ми кола и без малко не уби жена ми, която ме чакаше на предната седалка. Избяга. Извиках полицаи. Тогава те  сякаш все още си вършеха работата. Откриха го. Уж му взеха книжката, но той продължи да си кара BMW-то необезпокояван. След няколко дни съзрях в местен вестник снимка от коктейл, даван от същия бизнесмен. До него стояха с пълни чаши тогавашните полицейски шефове. Отидох до мивката и се изплюх звучно със съответното принципно пустословие по адрес на живота ни.

 

Почти всеки, който е допирал до полицията, се е опарвал. Пострадалият си ти, а пък първо разследват тебе. Ти си първият заподозрян, потенциалният лъжец, вероятен престъпник, който иска да ги заблуди. Елементарен номер на мързеливци: плашат те, за да нямаш изисквания към тях. Това не е от сега. И милицията навремето пак така действаше. По този начин си спестяваше вътрешната отчетност за т. нар. неразкрити престъпления. И защо тогава да им търсиш помощта? Вземаш си белята. Нищо, че им плащаш заплатите с данъците си. С държавата оправяне няма. С нашата държава. Повтарям: с нашата, а не с „тази” държава! За която развяваме байраци, че сме си я организирали преди 1300 и незнам още колко си години, макар и със солидни прекъсвания. Плащаме си да ни пазят, а те пазят от затвора себе си и крадците и убийците.

 

Нали си имате и свои примери? Да не стигаме до отвличаното семейство Бончеви. Мога да дам много, но предпочитам пак да са само мои. Преди десетина години пребиха сина ми, докато изпращаше своя съученичка съвсем не по малките часове. Биха го привечер след Нова година по средата на оживено кръстовище - ей така – от скука, заради спортното упражнение. По мои проучвания побойниците бяха невръстни квартални крадци на авточасти, делящи парите от това с полицаи. И не бяха „разкрити”. Даже по-лошо: висшестоящ по пагон полицай „сподели” пред моя колега, че пребитото ми момче „сигурно е наркоман, може би попрекалил с алкохола”...

Не ме питайте колко нощи съм скърцал зъби и стискал юмруци. Още го правя. Вие – по други поводи – също. Всичко е лично в този живот.

 

От десетина години насам нещата не са се оправили, точно обратното. Полицаите стават все повече и повече, но не ползата, а вредата от тях е все по-голяма. Защото гледат в канчетата на началниците си, които са все по-пълни. Не знам какво очакват, влизайки в полицията, но даже и да имат безкористни цели, те бързо се модифицират до тези на техните шефове. Не чакайте от тях милост, ако ви нападнат или оберат. Мисля, че в МВР малкото читави хора все още са обикновените пожарникари, на които се налага да рискуват живота си. По-добре потърсете помощ от пожарникар, а не от полицай. Не дай, Боже – от катаджия! Нали сте влизали в КАТ-Пътна полиция? Опашката зад гишетата на хората „с връзки” или с пари е колкото тази отвън, че даже и по-голяма. Развикаш ли се, пристига дежурният кокорбашия и ти издава гласно „полицейско разпореждане” да си мълчиш. Полуобразован, но важен, щото той бил държавата и законът. Нашата държава и нашият закон?! Дето ги престъпват пред очите ни зад гишетата?!

Бе що не...

Хайде пак до мивката с грозни думи за живота...

 

Не съм и нямам желание да бъда черногледец. Писна ми, писна ви, писна ни! Искаме полицаи, на които да имаме доверие. Ченгета, които някакси да уважаваме. На които да се обаждаме бесни, че някой рита кошчетата за смет по улицата ни и те да се ядосват заедно с нас и да го глобяват солено. Или когато някой шофира пиян. Когато видим, че някой краде, да се опитаме да го задържим още преди те да дойдат и така да им помогнем. Да ги насърчаваме с думи и действия на улицата, когато задържат вандал. Да изпращаме писма до шефовете им и семействата им, за да им благодарим. Да участваме в подписки до кмета, че искаме общината да ги направи почетни граждани, защото са го заслужили. Да се радваме, когато децата в квартала играят с компютрите си на добри и лоши /стражари и апаши/ и спорят кои да са добрите.

 

Виждам скептицизма в погледите ви пред мониторите. Но има само един начин това да се сбъдне: да го изискваме. Всеки поотделно, при всеки случай, когато се срещаме с арогантността, мързела, простотията и подкупността им. Ще плашат, ще се зъбят, ще се правят на много важни, може и да ни бият, правили са го, способни са, виждал съм го в очите им. Ние им плащаме и ще изискваме да са добри. Иначе – да си ходят при мутрите, на които приличат, когато са без униформи – заедно с поредните си министри, началници и спонсори.




Гласувай:
0



1. анонимен - Браво!
15.07.2008 09:14
Чудесна статия г-н Стефанов!
цитирай
2. анонимен - "Писна ми..."
15.07.2008 09:49
От всичката тая помия изписана горе ,не видях нито едно съвпадение , дори прилика със себе си , защото аз съм един от тези ... Аз не съм пожарникар , но въпрки това съм читав човек , и то не един , а един от многото . Аз също съм "обикновен" като пожарникарите и представи си , налагало ми се е да рискувам живота си . Да , наистина задължението ми е да пазя живота на дру гите , да , наистина пазя и своя живот и този на семейството ми , но не от затвора . а от тези ,които многократно съм залавял , но продължавам да срещам ежедневно по улиците . Не искам да ме обичат , не искам да пишат благодарности или семейството ми да получава писма - това не го топли .Искам съдействие и взаимност , а не криене в миши дупки . Защото и на мен "ми писна" от хора , които искат само да искат . И въпреки всичкото това плюене и поставяне под един знаменател ,ще продължавам да си върша работата , защото това е моето призвание .
цитирай
3. silvistefanov - "Писна ми..."
15.07.2008 10:14
Написаното от Вас е прекрасно, това очаквах най-сетне. Радвам се, че така мислите. А писаното от мен не е плюене, не знам защо така го схващате, щом и на Вас Ви е писнало.
цитирай
4. анонимен - Мисля, че статията Ви е много отр...
15.07.2008 11:54
Мисля,че статията Ви е много отркита и директна,останаха много малко хората,които си изказват мнението толкова прямо!Аз съм напълно съгласен с това,че всичко в тази държава е корумпирано и фалшиво,че отношенията между хората са повече от лоши,а що се отнася до полиция,кат и изобщо държавни служители те просто се смятат за велики и недостижими!Говорят за закона, а те самите не го спазват, а се възползват от всяка удобна вратичка да го прекрачат!Мисля,че преди да бъдеш наказан,за каквото и да било нарушение /изключвам убийство,шофиране в пияно състояние и бягство/пред КАТ например най-малкото могат да имт в предвид предишни нарушения,ако изобщо има такива преди да те накажат максимално, а за определени хора да си затварят очите!Аз лично не бих се обърнал към полицай при нужда,по-скоро бих помолил случаен минувач,но не и какъвто и да е орган на реда,за мен те просто отчитат дейност,правят се че следят реда,а единственото,което правят е да се крият по храстите и да вземат рушвети!А недай си боже да се наложи и лекарска помощ,тогава вече с двата крака в гроба,ако няма пари!Това е България,страната,на която развяваме байраци и на чиято земя искаме да оцелеем,защото ние точно това правим,борим се за оцеляване,за едно просто существуване и нищо друго...
цитирай
5. silvistefanov - Мисля, че статията Ви е
15.07.2008 12:26
Имам приятел, бивш полицай, когото системата "изплю" преди няколко години, защото вече не се вписваше в нея и стана неудобен. Познавам още няколко такива бивши ченгета с подобна съдба. Ако в МВР са останали свестни хора, няма защо да ми се сърдят. Те по-добре и от мен знаят какво става там, аз съм само външен наблюдател като всички българи.
цитирай
6. анонимен - за "вътрешните" наблюдатели
15.07.2008 13:12
Г-н анонимен 2.
Извинявам се предварително, ако все пак ви засегна по някакъв начин, но не това е целта на моят анонс.
Въпреки впечатлението което оставихте в мен със своето изказване ми напомнихте на една поговорка "гузен негонен бяга". Поздравявам Ви, ако все пак отстоявате принципите си описани във Вашият пост. Вие явно сте един от малцината, които отстояват правата на правдата. И една лека забележка искам да вмъкна. Да прав сте... всичко което Г-н Стефанов е написал е една гадна пумия с малката разлика, че в нея е потопено ежедневието на мнозина от нас. Не вярвам... но се надявам тайно да има хора като вас.
Но все пак НЕВЯРВАМ!
цитирай
7. анонимен - Кратък
15.07.2008 20:38
Е,и?!
цитирай
8. silvistefanov - Е,и?!
15.07.2008 22:20
Не злорадствайте. Нещата ще се променят. Нямате шансове. Може ние, които пишем тук да не сме живи, но това няма да продължи безкрайно. Бъдете сигурен, че този свят ще върви към по-добро.
цитирай
9. alison - "Де жа вю"
04.09.2008 03:31
Това е.
Те в полицията ,сигурно на оперативките ги обучават как да се държат с оплакващи се граждани.
Защото общо взето това е стандартен подход : да вмениш чувството за вина, преди всичко!После и да поуплашиш досадника ,дето иска справедливост...
.......
Моят син се размина с куршума на пиян военен просто с 10-тина сантиметра.Случи се преди няколко години на спирката пред Централна гара Пловдив.
Подробностите са излишни ,а в местния в."МАРИЦА",където имах глупостта да се обадя,една тъпоумна журналистка написа версията на военна полиция (и на самия пиян сержант).
Сина ми бе привикан в полицията и там го бяха тормозили да си признае с кои още двама младежи се е опитвал да изнасили (!) в подлеза на гарата въпросния , прибиращ се от запой, въоръжен с личното си оръжие униформен.
Аз благодаря на съдбата ,че сина ми имаше късмет да оцелее.
..........
Но когато бях дете и се страхувах от улиците на големия град ,търсех с очи униформата на защитниците на тоя народ...
А сега всеки знае ,че трябва да се пази от тях ...и да не ги гледа даже в очите!По-безопасно е.
Защо са ни тогава те!?
Вероятно ,следва въпроса ,а защо са ни над 2 стотици тъпанари в Народното събрание?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 318604
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031