Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 18:44 - В нощта на прилепите
Автор: silvistefanov Категория: Политика   
Прочетен: 4833 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 06.09.2008 10:33


Живеейки, понякога оставаме нощем будни и сами. Само сме чували, че съществуват. Почти не подозираме, че наистина ги има.
Но те са около нас и въпреки нас. Зачеват, раждат и кърмят децата си като хората, но не са човеци. Тук са преди нас и много по-отдавна. Техните прародители са летели над динозаврите преди 55 милиона години. Те хвърчат като птиците, но нямат пера. От хилядолетия се смята, че крилата им притежават чудодейна сила. Още се използват за магии и проклятия. А техниге крила са като разперена човешка длан. Много приличат на детско хвърчило. Прелитат бързо и безшумно. На много езици ги наричат “летящи мишки”, но са по-скоро сродници на таралежите и къртиците, отколкото на гризачите.
Прилепите са едни от най-загадъчните същества на планетата.
Появяват се от мрака като пришълци от друг свят или от кошмарен сън. Но не са зловещи създания, кръвожадни вампири и страшилища на нощта, а са просто част от живота на планетата. Те не са агресивни и - забележете! - не са слепи, не се оплитат в дълги коси и не се хранят с кръв. Прилепите са вечна жертва на човешките заблуди, суеверия и предразсъдъци. Те са преследвани и изтребвани масово. В Азия пък ги смятат за кулинарен деликатес.
Прогонвани от своите обиталища, прилепите все по-трудно намират дом за себе си и за децата си.
Пещерата “Орлова чука” е най-голямото обиталище на прилепи в Североизточна България и Южна Румъния. Тя е на 35 километра от град Русе в живописната долина на река Черни Лом и е една от най-големите и красиви пещери в България. Намира се между гънките на отвесно изсечените скали на левия бряг на реката на 40 метра по-високо от сегашното й корито. Името й идва от скалния венец, на който се намира входът й. В миналото той е бил убежище на орли.
Прилепите по света са над 1000 вида, в Европа са установени 35, а 33 от тях ги има у нас. В България и по света те са една трета от всички бозайници. В Орлова чука сега живеят няколко хиляди, а са били десетки хиляди. В други пещери по Поломието, които са превърнати в складове и гъбарници, прилепите са напълно изчезнали. В Орлова чука, са 11 вида. Три от тях – полунощният прилеп, ръждивият вечерник и прилепчето на Сави обитават скалните цепки във високия скален венец, в който е разположена пещерата. В нея живеят целогодишно големият и малкият подковонос, южният подковонос, подковоносът на Мехели, пещерният дългокрил прилеп, големият, остроухият и дългопръстият нощник. Като мечките и таралежите, прилепите прекарват зимата в сън. Това за тях е живот в “икономичен режим”. В края на лятото те са се запасили със слой мазнина и невероятно преустройват своя организъм. Целта е да използват минимум енергия. Докато спят, телесната им температура пада до тази на околната среда и при някои видове достига нула градуса. Пулсът и дишането им се забавят драстично и кръвта им почти не се движи.
След зимния сън, през март или април започва размножителният период за прилепите. При някои оплождането става през есента. Оплодената яйцеклетка спира развитието си до пролетта и майката прекарва така наречената латентна бременност. При други прилепи сперматозоидите се запазват в женската до пролетта и чак тогава става оплождането. Както при хората, обикновено се ражда едно прилепче, в редки случаи – близнаци. Те са сравнително тежки – около една трета от теглото на възрастните. През първите няколко дни малките остават здраво закрепени към майките си. Когато поотраснат, те остават в “детски градини”, докато майките са на лов. За да го накърми, всяка жена-прилеп намира безпогрешно своето бебе по миризмата и звука сред хиляди прилепчета. Това е най-опасният период, защото ако падне, малкото със сигурност ще умре. Прилепите живеят около 10 – 15 години.
Тези великолепни въздушни акробати съвсем не са слепи, но се ориентират твърде малко чрез зрението си. В непрогледния мрак използват ехолокация. Понеже не могат да виждат в тъмното, издават звуци с много висока честота, които ние хората не можем да чуем. Честотата им е повече от 20 килохерца. Слухът на прилепите е съвършен. Те чуват дори стъпките на щуреца. А чрез ехолокацията усещат мрежата на паяка - с дебелина осем стотни от милиметъра. Прилепите в Европа се хранят само с насекоми. Само за един час един прилеп поглъща около хиляда с размерите на комар. Това прави по един комар на всеки три-четири секунди! От март до ноември всеки прилеп изяжда по 2 килограма насекоми. Представете си какъв ад щеше да настъпи, ако ги нямаше тези наши тайнствени приятели. Те поддържат биологичното равновесие и имат стопанско значение, защото сред насекомите има множество вредители. В някои страни особено много се цени тора, който произвеждат. В него се съдържат бактерии, много от които са полезни за човека. Някои от тях разграждат дори индустриални отпадъци, ползват се като подобрители на перилни препарати и за производството на алкохол и антибиотици.

Враждебността на човека към прилепите се дължи преди всичко на незнание, което е “компенсирано” с натрупали се през вековете предразсъдъци.
Прилепите са защитени от множество международни конвенции и споразумения и въпреки това броят им намалява. България е подписала Споразумението за опазване популациите на европейските прилепи. Те са обект на защита по Бонската и Бернската конвенция и по Конвенцията за биологичното разнообразие, а всички видове и техните местообитания в България са защитени от Закона за биологичното разнообразие. 13 от всички прилепи, срещащи се в България, са в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата. В Червената книга като редки са включени два вида – Дългопръстият и Трицветният нощник. У нас убийството на прилеп и разрушаването на неговото обиталище се наказва.

Този малък грозник не ви застрашава с нещо. Та той дори не живее във вашия дневен свят. Тайнствен приятел, виси по своя неповторим начин с главата надолу, закрил очи от светлината и с нищо не ви досажда. Дайте му малко шанс. Толкова малко, колкото е краткият живот на едно същество, обитаващо една и съща планета по едно и също време с човеците. Дали пък, въпреки нас, няма да ни надживее? Както го е направило с динозаврите…



Гласувай:
0



1. анонимен - зе прилепите
11.12.2008 13:42
УАСГ - Университет по архитектура строителство и геодезия на 10 етаж корпус А , каб.1007. На балконана кабинета има в момента 4 или 5 прилепчета под една метла сигурно спят. Миналата седмица имаше пак прилеп на балкона на кабинет 1006. много често идват. Но в момента тези малки мишлета спят сладко под една метла.
цитирай
2. анонимен - зе прилепите
11.12.2008 13:42
УАСГ - Университет по архитектура строителство и геодезия на 10 етаж корпус А , каб.1007. На балконана кабинета има в момента 4 или 5 прилепчета под една метла сигурно спят. Миналата седмица имаше пак прилеп на балкона на кабинет 1006. много често идват. Но в момента тези малки мишлета спят сладко под една метла.
цитирай
3. анонимен - зе прилепите
11.12.2008 13:42
УАСГ - Университет по архитектура строителство и геодезия на 10 етаж корпус А , каб.1007. На балконана кабинета има в момента 4 или 5 прилепчета под една метла сигурно спят. Миналата седмица имаше пак прилеп на балкона на кабинет 1006. много често идват. Но в момента тези малки мишлета спят сладко под една метла.
цитирай
4. анонимен - прилепи
11.12.2008 13:43
В момента има на балкона на кабинет 1007, корпус А на УАСГ 4 или 5 прилепчета спящи под една метла. Редовно идват и влизат и в кабинетите.
цитирай
5. анонимен - нощен посетител
22.06.2009 14:06
Два пъти у дома е влизал прилеп. Много мили същества са.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: silvistefanov
Категория: Политика
Прочетен: 318608
Постинги: 69
Коментари: 150
Гласове: 1796
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031